Ιούνιος 2009

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας, νωρίς την άνοιξη ολοκληρώθηκαν οι επιλεκτικές φυτεύσεις που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στο πλαίσιο της δράσης της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας των υποβαθμισμένων και καμένων εκτάσεων.

Συγκεκριμένα φυτεύτηκαν 11 διαφορετικά αυτοφυή είδη δέντρων και θάμνων, με γνώμονα πάντοτε τα κατάλληλα ενδιαιτήματα για τα είδη αυτά. Συγκεκριμένα, σε υγρές τοποθεσίες δίπλα στους δρόμους, φυτεύτηκαν Λιγαριές και Δάφνες, ενώ στις ζώνες της μακίας βλάστησης φυτεύτηκαν Κουτσουπιές, Γκορτσιές, Κουμαριές, Βιβούρνα, Ράμνοι, Φιλίκια κλπ. Επιπλέον, έγιναν και κάποιες «συμβολικές» φυτεύσεις στο σχολείο της Φολόης, καθώς και στον προαύλιο χώρων δύο μικρών ξωκλησιών της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα φυτά προήλθαν από πιστοποιημένα φυτώρια, ενώ επιπροσθέτως, πριν τη φύτευση, τα φυτά αυτά παρέμειναν για μικρό χρονικό διάστημα στο χώρο του παλιού σχολείου, όπου έγινε συστηματική προσπάθεια καθαρισμού τους ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά θα είναι απαλλαγμένα από ζιζάνια και παράσιτα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης της βιοποικιλότητας , κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν 20 ειδικές τεχνητές φωλιές για δασόβια πουλιά (Παπαδίτσες, Τσοπανάκους, Δρυοκολάπτες, Κοτσύφια, Χουχουριστές κ.α.) σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής βιβλιογραφίας. Μάλιστα, ορισμένες από τις φωλιές αυτές συναρμολογήθηκαν από τα παιδιά του σχολείου της Φολόης και κατοίκους της περιοχής.

Η τοποθέτησή τους πάνω στα δέντρα, σε επιλεγμένα σημεία του δάσους, έγινε από ντόπιους εργάτες που δούλεψαν στο πρόγραμμα αυτό της Εταιρίας μας.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν τα έργα της μόνιμης έκθεσης ερμηνείας του περιβάλλοντος, καθώς και η ιστοσελίδα του προγράμματος.

Μ. Γκαίτλιχ

Ημερομηνία: 
Monday, June 15, 2009 - 21:36

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Το πρόγραμμα αυτό της ΕΕΠΦ για το δρυοδάσος της Φολόης, χρηματοδοτείται
για το 2010 από τη
Mercedes-Benz Ελλάς
την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Mercedes Benz logo

Αναζήτηση

Designed by Aris Vidalis based on "Nature" theme by FreeCmsDesigns.com